Vijesti

Obavijest o stupanju na snagu novog Pravilnika o licenciranju trenera

04. 01. 2024.

Stupio je na snagu novi Pravilnik o registriranju i licenciranju trenera koji možete preuzeti ovdje, a po kojem će izdane odgovarajuće trenerske licence biti nužne za vođenje ekipa na utakmicama (upisivanje odbojkaškog trenera i/ili kondicijskog trenera u službeni zapisnik odbojkaške utakmice) počevši od drugog dijela tekuće sezone. U nastavku slijedi nekoliko izdvojenih odredbi novog Pravilnika i upute za podnošenje zahtjeva za registriranje i licenciranje trenera, ali svakako preporučamo da Pravilnik pročitate u cijelosti.

Novim Pravilnikom ustrojava se registar trenera.

Osoba koja obavlja poslove trenera u odbojci u pravnim osobama članicama HOS-a dužna je zatražiti upis u registar trenera. Upis u registar trenera može zatražiti i osoba koja u trenutku podnošenja zahtjeva za upis u registar trenera ne obavlja posao trenera u odbojci u pravnoj osobi članici HOS-a. Upis u registar trenera ne naplaćuje se.

Za upis u registar trenera potrebno je ispuniti obrazac koji se može preuzeti ovdje i poslati ga, zajedno s obaveznim prilozima, na adresu elektroničke pošte treneri@hos-cvf.hrili ga osobno ili poštom dostaviti u ured Hrvatskog odbojkaškog saveza (Trg Dražena Petrovića 1, Zagreb). Ako se neki od podataka o treneru koji je upisan u registar trenera naknadno promijeni, trener je o tome dužan obavijestiti HOS kako bi se odnosni podatak mogao ažurirati u registru trenera.

TRENERSKA LICENCA

Trener je u obavezi ishoditi odgovarajuću trenersku licencu kako bi mogao voditi ekipu/par, tj. biti upisan u zapisnik odbojkaške utakmice, na utakmicama natjecanja obuhvaćenima Pravilnikom o natjecanju HOS-a.

Trenerska licenca može se izdati samo treneru upisanom u registar trenera i to samo za vrstu trenera (odbojkaški trener i/ili kondicijski trener u odbojci) za koju je upisan u registar trenera.

Trenerska licenca vlasništvo je trenera i vrijedi za rad u bilo kojem klubu tijekom natjecateljske sezone za koju je izdana.

Trenerska licenca može se izdati trenerima koji su sudjelovali na odgovarajućim trenerskim seminarima ili, sukladno Pravilinku, ispunjavanjem dodatnih uvjeta propisanih odlukom OTS HOS-a.

Trenerima se može izdati trenerska licenca:

- kategorije A

- kategorije B

- kategorije C.

Trenerska licenca kategorije A daje treneru pravo vođenja ekipe/para te sudjelovanja s ekipom/parom na svim natjecanjima obuhvaćenima Pravilnikom o natjecanju HOS-a na kojima je to propisima natjecanja dopušteno. Naknada za izdavanje trenerske licence kategorije A iznosi 150 eura.

Trenerska licenca kategorije B daje treneru pravo vođenja ekipe/para te sudjelovanja s ekipom/parom na svim natjecanjima obuhvaćenima Pravilnikom o natjecanju HOS-a na kojima je to propisima natjecanja dopušteno izuzev Superlige u dvoranskoj odbojci i Prve lige u dvoranskoj odbojci. Naknada za izdavanje trenerske licence kategorije B iznosi 100 eura.

Trenerska licenca kategorije C daje treneru pravo vođenja ekipe/para te sudjelovanja s ekipom/parom na svim natjecanjima u odbojci na pijesku i odbojci na snijegu na kojima je to propisima natjecanja dopušteno. Izdavanje trenerske licence kategorije C se ne naplaćuje.

Uplatu odgovarajuće naknade za izdavanje trenerske licence potrebno je obaviti na transakcijski račun Hrvatskog odbojkaškog saveza: HR4524020061100579939.

Ukoliko je do stupanja na snagu ovog Pravilnika izvršena uplata kotizacije za trenerski seminar naknadu za izdavanje licence nije potrebno uplaćivati.

Postupak izdavanja trenerske licence po prvi puta po novom Pravilniku (odnosi se na sve trenere):

1. Dostaviti ispravno popunjen Zahtjev za upis u registar trenera te priložiti svu potrebnu dokumentaciju koja je navedena u Zahtjevu.

2. Zatražiti trenersku licencu putem elektroničke pošte na adresu treneri@hos-cvf.hr te navesti/priložiti:

  1. ime, prezime i OIB trenera
  2. željenu kategoriju trenerske licence (A, B ili C)
  3. vrstu trenera za koju se traži izdavanje licence (odbojkaški trener i/ili kondicijski trener u odbojci)
  4. potvrdu o uplati naknade za izdavanje trenerske licence odgovarajuće kategorije (samo za licence kategorije A i B) ukoliko do stupanja na snagu ovog Pravilnika nije izvršena uplata kotizacije za trenerski seminar.

Licence se izdaju u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva pa pozivamo trenere da vode računa o tome i pravovremeno podnesu zahtjeve za izdavanje trenerskih licenci kako bi im licence mogle biti izdane do prvih utakmica drugog dijela sezone na kojima žele obavljati poslove trenera. Bez važeće trenerske licence neće biti moguće obavljati poslove trenera na utakmici!