3. NACIONALNA ODBOJKAŠKA LIGA sezona 2018. / 2019.

OS Varaždinske županije

7. TURNIR MALE ODBOJKE KLUBOVA SA SJEVERA HRVATSKE

30. 04. 2019.

Ivančanke sa maksimalnim učinkom

ŽOK Kaštel iz Pribislavca bio je domaćin 7. turnira u maloj odbojci klubova sa sjevera Hrvatske čime je obilježena 23. godišnjica postojanja ovoga kluba . Liga je igrana četverokružno i odigrano je čak 129 utakmica. Razlog tako velikog broja utakmica je u činjenici da u tom uzrastu mladim igračicama treba što više utakmica i uigravanja nakon savladanih osnovnih odbojkaških elemenata kroz treniranje i igranje mini odbojke.

Prvo mjesto dominantno je osvojila 1. ekipa ŽOK-a Ivanec sa 28 pobjeda iz isto toliko utakmica bez izgubljenog seta i poen razlikom 1400:698. Druga je ekipa OK Kitro Varaždin sa 24 pobjede i 4 poraza i 48 bodova, dok je treća ekipa ŽOK-a Kaštel iz Pribislavca sa 18 pobjeda i 10 poraza i 36 bodova. Poredak je vidljiv iz Biltena lige.

Na kraju najboljim ekipama uručeni su pehari a igračicama medalje. Njih su im uručile Danijela Prprović, predsjednica ŽOK-a Kaštel i Višnja Ivačić, načelnica općine Pribislavec, osobe čije su cijele obitelji uključene u rad kluba kao igračice, treneri i trenerice.

Bilten 7 MALA odbojka

ŠKOLSKA LIGA MINI ODBOJKE VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

22. 04. 2019.
SNAŽAN KORAK U RAZVOJU ODBOJKE

Školska liga mini odbojke Varaždinske županije nastavak je sportske aktivnosti mladih odbojkašica započete 2018. godine kroz provođenje programa ¨S odbojkom u školu¨. Program je obuhvaćao 15 osnovnih škola 10 sa područja Varaždinske i 5 s područja Krapinsko zagorske županije u koji se uključilo oko 250 djevojčica od 8 do 10 godina. Započeo je sa početkom školske godine i završio 22. prosinca. Kroz to vrijeme organizirani su treninzi odbojke 2 puta tjedno i provedena tri turnira u tri grupe po pet osnovnih škola. Međutim, djevojčice su nastavile sa treninzima uključivši se u rad odbojkaških klubova ili nastavljajući trenirati u svojim školama. Rezultat programa je i osnivanje novog odbojkaškog kluba u Knegincu Gornjem. To jasno govori i potvrđuje da je postignut osnovni cilj programa, što više djevojčica uključiti u bavljenje odbojkom.

U cilju daljnjih natjecanja Odbojkaški savez Varaždinske županije pokrenuo je Školsku ligu mini odbojke Varaždinske županije. Uključilo je se 9 ekipa iz 7 osnovnih škola Varaždinske županije. Liga je igrana kroz 2 turnira. Oba su održana u Ivancu, prvi 10. ožujka i drugi, završni 14. travnja. Razlika između prvih turnira programa i ovih školske lige pokazala je veliki napredak djevojčica u savladavanju elemenata odbojkaške igre. Na prvima jedva se je kod servisa lopta prebacila preko mreže i odigralo na dva i tri dodavanja. Sada to izgleda sasvim dobro, sve se manje griješi, borba je za svaki poen, utakmice su zanimljive i neizvjesne, kolektivni duh i odnos koji krase odbojku sve su izraženiji.

Nakon odigranih 9 kola i 36 utakmica tri prvoplasirane ekipe su: 1. je Ivanec 1 sa 22 boda, 2. je Šemovec i i 3. Lepoglava, obje sa 18 bodova i omjerom osvojenih setova 18:6, ali Šemovec ima bolji koeficijent osvojenih poena 1,509:1,409. Dalje slijede Ludbreg (14), Kneginec 1 (12), Ivanec 2 (11), Cestica (6), Kamenica (5) i Kneginec 2 (-1).

Na kraju turnira upriličena je svečanost podjele medalja i pehara najbolje plasiranim ekipama. Nagrade je uručio predsjednik Odbojkaškog saveza Varaždinske županije Josip Klein. Voditelj svečanog završetka lige prof. Vladimir Grudenić , inače pokretač i glavni koordinator programa ¨ S odbojkom u školu¨ upitao je mlade odbojkašice hoće li nastaviti trenirati i igrati odbojku. Njihovo gromoglasno ¨da¨ i velika podrška njihovih roditelja koji su ih pratili na turnirima stvara obavezu odbojkaškim klubovima i osnovnim školama da osiguraju sve uvjete da im se to omogući. Važno je i to da Varaždinska županija pruža Odbojkaškom savezu podršku u organizaciji i provođenju školske odbojkaške lige.

Pokos Mijo

DERBI 16. KOLA ŽOK IVANEC 2 – OK PLAVI PEKLENICA OPRAVDAO OČEKIVANJA

17. 03. 2019.
NADMOĆ IVANEČKIH ODBOJKAŠICA 3:0 U SETOVIMA

SETOVI (25:15, 25:4, 25:16)

Druga ženska odbojkaška ekipa Ivanca pobijedila je ekipu Plavi iz Peklenice sa 3:0 u setovima, u utakmici 16. kola Treće hrvatske odbojkaške lige Sjever koja je ujedno bila i derbi utakmica u kojoj su snage odmjerile dvije prvoplasirane ekipe ekipa lige i to vodeći Ivanec 2 i drugoplasirana ekipa Plavi sa bodom manje. Utakmica je odigrana u dvorani osnovne škole Ivan Kukuljević Sakcinski Ivanec pred oko 200 gledatelja, u pravoj navijačkoj atmosferi gdje je i gostujuća ekipa u Ivanec imala podršku svojih navijača jer je na utakmicu doputovala sa velikim autobusom.

Domaćin je od samog početka djelovao veoma koncentrirano i disciplinirano u igri i u prvom setu vidjela se dominacija domaće ekipe koja je set dobila sa 25:15, a u drugom setu ivanečke odbojkašice pojačale su ritam igre, odlično servirale, bile sjajne u skoku na mreži i predvođene Barbarom Habekm najboljom igračicom ekipe riješile ga u svoju korist sa sjajnih 25:4. U trećem setu Ivančanke su nastavile odličnom igrom i dobile set sa 25:16 što je značilo erupciju oduševljenja na tribinama i veliko slavlje u dvorani.

U domaćoj ekipi uz najbolju Barbaru Habek, utakmicu je započela prva šestorka u sastavu Tara Ribić - kapetanica ekipe, zatim Nikolina Čićek, Eva Vinko, Marija Dugi, Saška Brežnjak, uz dva libera ekipe Marijete Habek i Lare Gotal, te su nastupile Nika Džida, Ana Mašić, Silvija Šoštarić. U sastavu su još bile Petra Krog, Dunja Maria – Friščić i Tea Sever. Utakmicu je sjajno vodio trener Ivan Hrg.

Ekipa OK Plavi nastupila je u sastavu: Valentina Goričanec (kapetanica), Iva Hranilović, Klara Škvorc, Lana Novak, Ivana Mance, Klara Mađarić, Dora Debelec, Lorena Turk, Ana Mance, Ana Pintarić, Sara Debelec, Ana Marija Turk. Trener: Jurica Novak.

Sutkinja: Simona Hudoletnjak (Ivanec).

Dva kola prije kraja vodeća ekipa lige je Ivanec 2 sa 42 osvojena boda, ekipa Plavi je druga sa 38, treći je Kaštel 2 iz Pribislavca sa 35 bodova itd.

Fotografije snimila Gordana Habek

Za Ženski odbojkaški klub Ivanec Nikola Nišević

Osnovan OK "Kneginec" i krenula Školska liga mini odbojke

17. 03. 2019.

U osnovnim školama Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije od rujana do prosinca prošle godine realiziran je program pod nazivom ¨S odbojkom u školu¨ Program je prihvaćen i financiran sredstvima Središnjeg državnog ureda za šport Republike Hrvatske (SDUŠ RH) sa 107.000,00 kuna, Varaždinske županije sa 16.000,00 i Krapinsko-zagorska županije sa 8.000,00 kuna. Nositelj programa bio je Odbojkaški savez Varaždinske županije (OSVŽ) koji je participirao sa 4.000,00 kuna i osigurao sve organizacijske pretpostavke i resurse za realizaciju ovoga programa.

Program mini odbojke za djevojčice uzrasta od 8 – 10 godina proveden je u 10 osnovnih škola u Varaždinskoj županiji (Ivanec, Cestica, Bednja, Petrijanec, Vinica, Kamenica, Lepoglava, Ludbreg, Kneginec Gornji i Jalžabet) i 5 osnovnih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji (Mače, Zabok, Bedekovčina , Krapinske Toplice i Brestovec Orehovečki).

Glavni cilj programa je da se što većem broju djevojčica u manjim sredinama, gdje su podzastupljeni spol, omogući bavljenje organiziranom tjelesnom aktivnošću kroz redovito treniranje odbojke koja će im pridonijeti očuvanju psihofizičkog zdravlja.

Osnovnim školama osigurani su i podijeljeni osnovni rekviziti za realizaciju programa: odbojkaške lopte, odbojkaške mreže, antene, semafori, kompleti dresova i dodatne majice. Stručni provoditelji u funkciji trenera bili su prof. kineziologije u spomenutim školama. Kroz program su osigurana i isplaćena sredstva za njihove honorare.

U program se uključilo oko 250 djevojčica. Provedena su dva treninga tjedno u trajanju od sat i pol. Organizirana su tri turnira sa po 5 škola i 6 ekipa u tri grupe (Varaždin – istok, Varaždin – zapad i Zagorje).

Cilj OSVŽ je da ta aktivnost u Varaždinskoj županiji preraste u osnivanje novih odbojkaških klubova (Jalžabet, Šemovec, Kneginec Gornji, Petrijanec, Kamenica) kao formi i načinu nastavka bavljenja odbojkom, da se reaktivira klub u Cestici, te da se djevojčice uključe u aktivnost već postojećih odbojkaških klubova u Ludbregu, Vinici, Ivancu i Lepoglavi.

Kako su 2 kluba iz Hrvatskog zagorja ( ŽOK Bedex iz Bedekovčine i ŽOK Toplice iz Krapinskih Toplica) članovi OSVŽ, iz razloga što za osnivanje županijskog saveza trebaju biti najmanje 3 kluba, osnivanje novih klubova u toj županije važno je osnivanje županijskog saveza.

Zacrtani ciljevi već se ostvaruju. Tako je 11. ožujka 2019.godine na inicijativu roditelja djece uključene u program u Knegincu Gornjem osnovan Odbojkaški klub ¨Kneginec¨. Njegov prvi predsjednik je Davor Šestak, dopredsjednica je Natalija Hlebec Marković i i tajnica Kristina Cvek. Na osnivačkoj skupštini novom klubu potporu su iskazali Robert Đuranec, zamjenik općinskog načelnika i Miroslav Bubnjarić, predsjednik općinskog vijeća. Valja istaknuti veliku zaslugu trenerice djevojčica iz OŠ Kneginec Gornji Martine Novak, iskusne odbojkašice sa iskustvom u 1. B HOL, koja je uz pomoć roditelja vodila akciju na osnivanju kluba.

Nadasve pozitivna iskustva i izvanredni rezultati provedenog programa u 2018. godini razlog su da je OSVŽ nastavio program organizirajući Školsku ligu mini odbojke Varaždinske županije. U Ivancu je 10. ožujka odigran 1. turnir lige. Sudjeluje 7 osnovnih škola: Ludbreg, Šemovec, Kneginec Gornji (dvije ekipe), Cestica, Kamenica, Lepoglava i Ivanec (dvije ekipe). Na tom turniru odigrane su čak 24 utakmice. Idući turnir je 13. travnja u Lepoglavi. Rezultati su vidljivi iz Biltena br. 1. Nedovoljno angažiranje voditelja ekipa razlog je što na turnirima ne sudjeluju sve OŠ iz programa. Ovaj turnir, kao i tri prošlogodišnja, pratio je veliki broj roditelja koji su došli boriti svoju djecu na njihovim prvim natjecanjima . Snažna roditeljska podrška tom projektu garancija su njegovog uspjeha i nastavka ostvarenja ciljeva u smjeru osnivanja novih odbojkaških klubova.

OSVŽ javio se je natječaj SDUŠ RH za 2019. godinu. U program se namjerava uključiti 15 drugih osnovnih škola sa područja Varaždinske županije.

ŠKOLSKA LIGA MINI ODBOJKE, BILTEN BR. 1

Pokos Mijo

LIGE MINI I MALE ODBOJKE KLUBOVA SA SJEVERA HRVATSKE

07. 03. 2019.

DOMINACIJA IVANČANKI

ŽOK Lepoglava je u nedjelju 3. ožujka bio domaćin turnira Liga male i mini odbojke klubova sa područja Varaždinske, Međimurske i od ove sezone Krapinsko – zagorske županije. Slobodno se može reći da se ovo najmasovnija sportska manifestacija na sjeveru Hrvatske, a okupila je oko 150 najmlađih odbojkašica.

Odigran je 6. turnir Lige male odbojke (igračice uzrasta 2006. godina i mlađe) Liga ima 8 sudionika. Na turniru je odigrano ukupno 16 utakmica. Vodi ŽOK Ivanec 1 sa maksimalnih 48 bodova i impozantnih 24 pobjede iz isto toliko utakmica i set razlikom 48:0. Drugi je OK Kitro Varaždina sa 40 bodova, 20 pobjeda i 4 poraza i set razlikom 40:14. ŽOK Kaštel iz Pribislavca je treći sa 30 bodova, omjerom pobjeda i poraza 15:9 i set razlikom 34:22. Dalje slijede ŽOK Toplice 1 iz Krapinskih Toplica, ŽOK Lepoglava, ŽOK Ivanec 2, ŽOK Toplice 2 i ŽOK Ludbreg. Rezultati i poredak vidljivi su u Biltenu br. 6.

U ligi mini odbojke (igračice uzrasta 2008. godine i mlađe) odigran je 4. završni turnir, a sudjelovalo je 6 klubova. I u tom uzrastu dominirale ju najmlađe odbojkašice ŽOK Ivanec sa 20 pobjeda iz isto toliko utakmica, set razlikom 58:2 i 58 osvojenih bodova. Drugo mjesto osvojio je ŽOK Kaštel sa 12 pobjeda i 8 poraza i set razlikom 36:24, dok su treće najmlađe odbojkašice ŽOK Toplice iz Krapinskih Toplica sa 13 pobjeda i 7 poraza i set razlikom 31:29. Dalje slijede ŽOK Ivanec 2, ŽOK Lepoglava i OK Kitro Varaždin. Rezultati i poredak vidljivi su u Biltenu br. 4.

Kada se dominaciji igračica ŽOK-a Ivanec u najmlađim uzrastima doda osvojeno 2. mjesto u natjecanju mlađih kadetkinja i trenutno vodeća pozicija, nakon odigranih 14 kola, u III. Hrvatskoj odbojkaškoj ligi Regija Sjever, skupina Sjever jasno pokazuju da ŽOK Ivanec postaje najbolje organiziran i najuspješniji ženski odbojkaški klub na sjeveru Hrvatske.

I ovaj put ŽOK Lepoglava potvrdila se je kao odličan domaćin i organizator turnira. Sudačke i zapisničarske zadatke uspješno su obavile starije igračice domaćina turnira.

Bilten 6 MALA odbojka

Bilten 4 MINI odbojka

Pokos Mijo

Info

NAZIV:

Odbojkaški savez Varaždinske županije

SJEDIŠTE:

Kralja P. Krešimira IV. br. 8

42000 Varaždin

TEL./MOB.:

FAX:

E-MAIL:

odbojkavz@net.hr

ŽIRO RACUN:

PREDSJEDNIK:

Josip Klein

TAJNIK:

Mijo Pokos

OIB:

31707434979